Събота, 04 Май 2024
           
Свят

Ръководителят на израелското военно разузнаване е подал оставка

   
Ръководителят на израелското военно разузнаване е подал оставка

Ръководителят на израелското военно разузнаване генерал-майор Ахарон Халива е подал оставка.

Той ще остане на поста, докато бъде назначен негов наследник, се казва в изявление на военните, пише OFFNews.

Малко след това ЦАХАЛ публикува изявление, в което се казва: "По решение на началника на щаба и с одобрението на министъра на отбраната генерал-майор Ахарон Халива ще прекрати функциите си и ще се оттегли от ЦАХАЛ, след като бъде назначен негов наследник чрез организиран и професионален процес", съобщи "Джерусалим поуст".

В молбата си генерал-майор Ахарон Халива отбелязва високата си оценка за работата на служителите на дирекция "Военно разузнаване" по време на войната.

Миналата година Халива заяви, че поема отговорност за пропуските в разузнаването, които позволиха водената от ислямистката групировка "Хамас" атака срещу Израел на 7 октомври. И обеща да направи всичко възможно, за да изпълни възможно най-много от целите на войната -  възстановяване на военното господство в северната и южната част на Ивицата Газа, възпиране на по-нататъшни заплахи от страна на Иран и други чуждестранни врагове и връщане на заложниците, припомня "Джерусалим поуст".

И допълва, че с времето след 7 октомври зачестиха и призивите към Халива да подаде оставка. Това се дължеше главно на два фактора: все по-дългия период от време след нападението и неотдавнашната грешка на военното разузнаване, при която ЦАХАЛ неправилно изчисли отговора на Иран на удара, при който беше убит служителят на Корпуса на гвардейците на ислямската революция Мохамед Реза Захеди.