Петък, 03 Май 2024
           
Политика

Йончева прие номинацията за евродепутат от ДПС

   
Йончева прие номинацията за евродепутат от ДПС

Приемам номинацията на ДПС-Благоевград да участвам в кампанията като кандидат за евродепутат като признание за всичко, което съм постигнала в Европейския парламент за България, коментира Елена Йончева пред БТА. 

Като евродепутат успях да направя пробив по редица теми, добави тя. „Водих преговори по цялостното законодателство в Пакта за миграция като председател на групата, с представителите на Европейската комисия и Съвета. След пет години пактът беше приет. Той отменя несправедливия за България Дъблински регламент. И ще спомогне за намаляване на безконтролната миграция“, посочи Йончева.

Започнахме работа по законодателство, което по ефективен начин да ограничи трафика на хора, припомни тя. По нейна инициатива е било предложено законодателство за свобода на медиите.

Отстоях включително и предложението, което да гарантира прозрачност на медийната собственост и финансиране, защитата на журналистите от цензура, припомни Елена Йончева. Социалните мрежи, по думите ѝ, вече няма да могат да свалят качествено медийно съдържание.

Ще приема подкрепа за участие в европейските избори, която да ми позволи да продължа да работя по тези важни за България теми, заяви тя. Ще приема подкрепа, която би ми дала свободата да ги отстоявам, подчерта Елена Йончева. 

От ДПС-Благоевград съобщиха, че на заседанието на Областния съвет на партията е взето решение сред издигнатите за кандидати за членове на Европейския парламент да бъде и Елена Йончева. В настоящия Европарламент тя е депутат от БСП.