Събота, 04 Май 2024
           
Свят

Азербайджан и Армения по-близо от всякога до мирно споразумение

   
Азербайджан и Армения по-близо от всякога до мирно споразумение

„Азербайджан и Армения са по-близо от всякога до мирно споразумение“. Това заяви президентът на Азербайджан Илхам Алиев, предаде АФП.

Според него това споразумение ще сложи край на продължаващия от десетилетия териториален спор, предизвикващ сражения.

Лидерите на тези две съперничещи си кавказки държави редовно заявяват, че искат мирен договор, който да уреди различията им, но преговорите остават много трудни и бавни. Редовните въоръжени инциденти също напомнят за мащаба на напрежението.

"По-близо сме от всякога" до мирно споразумение, заяви Алиев на среща с анализатори, като обясни, че остава да се уточнят само "детайлите" и че има "политическа воля" за постигане на споразумение.

През последните години Съединените щати, Европейският съюз и Русия се опитваха да посредничат между Ереван и Баку, но без особен успех.

Приемайки предложението на Казахстан за провеждане на среща на ръководителите на дипломациите на двете страни в близко бъдеще, Алиев омаловажи необходимостта от чуждестранен надзор в преговорите с Армения.

"Това, което се случва в момента на нашата граница, доказва, че когато сме оставени сами, рано или късно можем да стигнем до споразумение", подчерта той.

Малко преди това министерствата на вътрешните работи на двете страни обявиха, че са започнали работа по демаркацията на общата си граница, което е важна стъпка.

Баку заяви, че групи от експерти "уточняват координатите въз основа на геодезическо заснемане на терена". Ереван, който потвърди, че работата по демаркирането на границата е в ход, изключи "прехвърлянето на каквато и да е част от суверенната територия на Армения". /БГНЕС