Понеделник, 06 Май 2024
           
Политика

ЕК призова България да спазва разпоредбите на ЕС за обществените поръчки

   
ЕК призова България да спазва разпоредбите на ЕС за обществените поръчки

Европейската комисия призова България да спазва европейскитеотносно наказателното преследване и обществените поръчки. Неспазването им може да доведе до съдебни действия, като е възможно делото да бъде отнесено до Съда на ЕС.

Що се отнася до наказателните производства, Комисията изтъкна въпроси, свързани с правилата за обществените поръчки и изграждането на трансевропейската транспортна мрежа.

България, наред с Испания и Полша, е обект на проверка за неправилно прилагане на правилата относно презумпцията за невинност и правото на присъствие на съдебни заседания.

Освен това Комисията изрази загриженост относно работата на България с европейските заповеди за арест, като се позова на пропуски при предаването на задържаните лица на издаващата държава. Становища по подобни причини бяха изпратени и на Белгия, Нидерландия, Полша и Финландия.

В областта на обществените поръчки срещу България, Румъния и Испания са предприети действия за неспазване на правото на ЕС. Комисията подчертава значението на справедливите и прозрачни процедури за осигуряване на конкуренция и стойност за обществото.

Освен това България, заедно с няколко други държави, е призована да постигне напредък по отношение на Трансевропейската транспортна мрежа. Ако това не бъде направено в определения срок, може да доведе до правни последици.

Комисията даде на въпросните държави два месеца, за да отговорят и да решат повдигнатите въпроси. Неизпълнението на това изискване може да доведе до по-нататъшни правни действия, включително евентуално сезиране на Съда на ЕС. /БГНЕС