Неделя, 05 Май 2024
           
Свят

Украйна е решена да си върне мъжете в наборна възраст, живеещи в чужбина

   
Украйна е решена да си върне мъжете в наборна възраст, живеещи в чужбина

Украинското правителство, което допълнително затяга разпоредбите, докато се стреми да се справи с недостига на войски, одобри правила, временно забраняващи на мъжете на военна възраст да кандидатстват за паспорти в чужбина, предава Ройтерс.

Разпоредбите и последващото разяснение от Министерството на външните работи на Украйна бяха обявени в сряда, ден след като външният министър Дмитро Кулеба спря консулските услуги за мъже на възраст от 18 до 60 години до 18 май. Той критикува украинските мъже в чужбина, че не са се включили в защитата на страната си в 26-месечната война с Русия.

Министерството на външните работи каза, че кандидатите, които искат специално удостоверение, че желаят да се върнат в Украйна, ще могат да получат помощ в посолствата и консулствата.

Редовните услуги, според него, ще бъдат възобновени на 18 май и тогава ще бъдат обработени заявления, получени след 23 април.

Тогава трябва да влезе в сила новият закон за мобилизацията, който има за цел да увеличи числеността на войските чрез стимули за доброволците и наказания за укриващите се от военна служба.

Стотици хиляди украински мъже на мобилизационна възраст живеят в чужбина, включително около 860 000 в Европейския съюз, и страната е изправена пред недостиг на войски в кампанията срещу по-добре оборудваната и по-голяма армия на Русия.

Министерството на външните работи каза, че частните агенции вече няма да могат да обработват заявления за паспорти, а само правителствени мисии.

В него се казва, че новите ограничения не се прилагат за граждани, на които сега е разрешено да пресичат държавните граници, докато е в сила военното положение, включително хора с увреждания.

В коментарите си относно спирането на консулските услуги във вторник Кулеба каза, че е неуместно мъже, подлежащи на военна служба, да живеят в чужбина, но въпреки това искат да получават държавни услуги.

"Пребиваването в чужбина не освобождава гражданите от задълженията им към родината", написа той в социалната мрежа X.

Основната задача на закона мобилизацията е да регистрира всички военнозадължени лица и да актуализира данните им. Това ще опрости процеса на мобилизация за властите, тъй като службите за военна регистрация и набор (сега в Украйна те се наричат ​​TЦК - "териториални центрове за набиране на персонал") ще разполагат с актуална информация за потенциални новобранци.

  • Гражданите на Украйна трябва сами да се свържат с службите за военна регистрация и записване, за да получат документи за военна регистрация. Тоест служителите на TЦК няма да трябва да ги "хващат" по улиците, както често се случва сега.
  • Мъжете на възраст 18-60 години са длъжни да актуализират своите пълномощия в рамките на 60 дни във военната служба за регистрация и вписване, центъра за административни услуги (ЦАУ) или в електронния акаунт на наборника.
  • Също така мъжете трябва да имат и да носят със себе си документи за военна регистрация и да ги представят при поискване от служители на полицията или TЦК.
  • Без тези документи украинците в чужбина няма да могат да получат паспорт или да получат консулски услуги.
  • Гражданите, регистрирани в армията, могат доброволно да регистрират своя електронен акаунт.
  • Вместо наборна повинност законът въвежда "основно военно обучение" за гражданите. Може да бъде завършен по време на обучение в университети или в учебни центрове на въоръжените сили на Украйна. Такава подготовка ще започне на 1 септември 2025 г.
  • Тези, които избягват мобилизацията, ще имат проблеми със закона. По-специално, проектозаконът предлага да се позволи на TЦК да отнеме шофьорските си книжки на укриващите се чрез съдилищата. Те също ще бъдат изправени пред значително увеличение на глобите.
  • Службата за военна регистрация и вписване ще може да се свърже с полицията с искане за задържане на укриващия се в набора. Ако това не е възможно, тогава TЦК изпраща на гражданина препоръчано писмо с искане да се яви във военната служба за регистрация и вписване. Писмото се счита за връчено дори лицето да не го е получило.
  • Лица, които не са преминали военна служба или основно военно обучение, няма да могат да работят в държавната служба, прокуратурата и полицията.