Вторник, 07 Май 2024
           
Политика

Главчев: С финансовия министър тази седмица се наложи да гасим два пожара

   
Главчев: С финансовия министър тази седмица се наложи да гасим два пожара

Служебният премиер Димитър Главчев заяви в началото на редовното заседание на Министерски съвет, че с финансовия министър тази седмица се е наложило "да гасят два пожара".

"Единият от тях беше в сектор "Земеделие". На земеделците, съгласно споразумение от 12 февруари им беше обещано до 22 април да им бъдат изплатени средствата по т.нар. "украинска помощ". За 2 дни буквално намерихме как да се случи това - 300 млн. бяха предвидени. Освен това поехме ангажимент до 15 май да бъдат изплатени. Вторият пожар беше с миньорите и енергетиците от "Мини Марица Изток" и Бобовдол. Вчера с постановление и решение на МС предвидихме и за тях 250 млн., които ще бъдат изплатени до края на годината след получаване на нотификация от ЕК", каза Главчев, използвайки метафора за усложнената обстановка, с която е трябвало да се справят. 

Той обобщи ситуацията със сентенция: "Можеш да излъжеш много хора за кратко време, малко хора за дълго време, но всички завинаги няма как да излъжеш".

Служебният министър-председател отбеляза още, че въздействието върху бюджетното салдо е неутрално. "Няма влошаване на бюджетното салдо, няма и повишаване на бюджетния дефицит. Остават си нашите цели за Еврозоната през 2025 г. Продължаваме с усилията, които полагаме. Няма как просто да тупкаме топката и да правим протоколни срещи, просто държим темпото, което сме поели с целия екип", каза още Димитър Главчев.