Петък, 17 Май 2024
           
Спорт

Любо Ганев: Треньорският щаб има пълния картбланш

   
Любо Ганев: Треньорският щаб има пълния картбланш

Треньорският щаб има пълния картбланш. Това каза президентът на Българската федерация по волейбол Любомир Ганев на днешната пресконференция, на която официално бе представен новият селекционер на мъжкия национален отбор Джанлоренцо Бленджини, предава БГНЕС.

Освен двамата, на събитието присъства треньорският щаб на италианеца, в който влизат Христо Цветанов, Данаил Милушев и Франческо Кадеду, както и координаторът на националните отбори Николай Иванов. „Пет години треньор на националния отбор мъже, дългогодишен треньор на най-силните отбори в Европа. Това е Джанлоренцо Бленджини.

Много се радвам, че постигнахме такава договорка с него. От тази година участват много от подрастващите състезатели. Това означава, че всичко трябва да бъде стиковано. Той ще помага на треньорите и на подрастващите. Разговорите бяха доста продължителни. След като дойде нашата идея, проведохме един обстоен разговор с него, разкрихме какви са целите ни – поставили сме една огромна цел, класиране за Лос Анджелис 2028.

Сигурен съм, че с правилна работа ще успеем да стигнем до там“, започна Ганев при представянето на новия треньор и продължи: „Преди всичко, избор на главен треньорски щаб, подсигуряване на подготовка, контролни срещи, възстановяване на представителния мъжки отбор. Това го правим и за другите отбори, естествено. Всички състезатели при мъже, жени и подрастващи са застраховани. Ако някой от тях пострада при трудова злополука, ще получи финансово обезщетение. Всички тези неща като федерация се постарахме да ги направим.

Треньорският щаб има пълния картбланш. Първите три отбора от всеки един континент се класират автоматично за Световното първенство през 2027 в Полша и съответно оттам първите три, които още не са се класирали, се класират за Олимпиадата. На теория може да отидеш, ако си пети или шести. Последните три квоти се разпределят от Лига на нациите. Европейското първенство дава първия шанс – благодаря на държавата, които подкрепиха единодушно това решение България да е домакин“. 

Ганев разкри, че договорът на Бленджини, който е за 3+2 години, ще бъде автоматично удължен при изпълняване на две от три поставени цели. „Договорът за 3+2 – ако се стигне до класиране във финална осмица на ВНЛ, класиране в топ 6 на Европейското или класиране в топ 8 на Световно първенство, договорът ще бъде автоматично продължен“.

Координаторът на националните отбори Николай Иванов изрази надежда, че с новия треньорски щаб България ще започне по-често да побеждава в сравнение с последните 10-12 години. „Националният отбор е сериозна тема. В последните 10-12 години за голямо съжаление нашият отбор играе, но по-рядко печели. Ние бяхме домакини на три първенства. На Европейското през 2015 можем да отчетем като добро представяне достигането до финалната четворка.

Силно се надявам тези мъже от треньорския щаб със своя опит и желание да вкарат тази нова енергия в един подмладен отбор и нашият тим да започне по-често да побеждава“, каза той.