Събота, 04 Май 2024
           
Коментари

Вицепрезидентът Ангел Марин подписал указа за българско гражданство на руския посланик Анатоли Потапов

   
Вицепрезидентът Ангел Марин подписал указа за българско гражданство на руския посланик Анатоли Потапов

Вицепрезидентът на Георги Първанов Ангел Марин е подписал Указа, с който бившият руски посланик Анатоли Потапов е придобил българско гражданство, установи проверка на Faktor.bg. Скандалната тема бе повдигната в неделя по Нова ТВ от депутата от ДБ Кристина Петкова. Потапов е получил български паспорт през 2008 година, още докато е бил действащ посланик на Руската федерация у нас. По-късно и цялото му семейства са придобили статут на български граждани. 

Проверка на „Медияпул“ пък е установила, че предложението Потапов да стане руски гражданин е направено от тогавашния регионален министър Асен Гагаузов, който бе част от министерския съвет на правителството на Сергей Станишев. Аргументът за предложението е заради „особени заслуги“,  като най-вероятно се има предвид така наречения „Голям шлем“ в енергетиката, който Путин и Първанов договориха – АЕЦ „Белене“, „Южен поток“ и „Бургас-Александрополис“. В крайна сметка и трите проекта претърпяха пълен провал и не бяха реализирани.

След  Потапов и съпругата му Татяна е придобила българско гражданство, а през 2016 година български паспорт получава синът им, а през 2019 г. и внукът им Егор.

Българските паспорти се оказаха ценни и предпочитани от много руски граждани, заради възможността безпрепятствено да пътуват в целия Европейски съюз, избягвайки визовите ограничения.

По времето на вицепрезидента Ангел Марин и президента Георги Първанов избухнаха и други скандали с предоставяне на българско гражданство на съмнителни и скандални личности. Така например с укази, подписани от Марин българско гражданство са придобили жената на петролния бос Денис Ершов, както и на сръбския мафиот Сретен Йосич. Оказва се, че през двата си мандата Марин е одобрил 81 хил. молби за българско гражданство, а героят на социалистическия труд, строителят Игнат Раденков го бе обвинил в корупционна схема за трупане на милиони от български паспорти.