Неделя, 05 Май 2024
           
Новини

Магистрат за изнудванията от Нотариуса: Не съм се сблъсквала с толкова немислимо поведение

   
Магистрат за изнудванията от Нотариуса: Не съм се сблъсквала с толкова немислимо поведение

Даниела Марчева е член на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет. Тя е участвала в изслушването на двамата съдии, които твърдят, че са били изнудвани и заплашвани от покойния вече Мартин Божанов-Нотариуса.

В ефира на Нова ТВ тя посочи, че за 20-годишната си кариера не се е сблъсквала с толкова немислимо поведение.

„Заплахите към колегите присъстват включително в открити съдебни заседания, които са публични и се записват. За мен беше шокиращо. Това чувство на безнаказаност – да заплашваш съдии по време на съдебни заседания, пред други хора, е немислимо поведение”, коментира Марчева. 

Имената на двамата съдии, които са се оплакали пред ВСС, са Цветко Лазаров и Владислава Цариградска. 

"Това, което те споделиха, беше шокиращо. Като цяло имаше заплахи и в открити съдебни заседания, личеше чувството за безнаказаност от отправящите заплахи. Тогава, през 2021 година предложих да се поиска информация от Висшия адвокатски съвет, за да се предприемат действия срещу цитираните адвокати, позволили си да отправят заплахи. Предложих и да се поиска информация от МВР, от останалите институции. Но колегите се обявиха против."

Вчера, в ефира на Би Ти Ви един от заплашваните съдии - Владислава Цариградска, заяви, че според нея зад Мартин Божанов не стои само един човек. Тя подозирам, че това са структури, функциониращи десетилетия, които вероятно ще продължат да функционират още толкова, ако не се проведе истинско разследване.

Тя подчерта, че нейната личност и тази на Божанов са без значение. Важно е тази адска машина за ликвидиране на хора и за дирижиране на вероятно не само съдебните процеси, вероятно и политическия живот да я няма. А това, което на й е известно на нея, Цариградска е убедена, че е известно и на прокуратурата, но тя не работи интензивно. И изрази съмнение, че много магистрати - най-вече основно прокурори, а може би има и съдии, са били част от тази група.