Понеделник, 29 Апр 2024
           
Новини

ВАС отмени съдебното решение, което връща Евролаб на Капитан Андреево

   
ВАС отмени съдебното решение, което връща Евролаб на Капитан Андреево

Върховният административен съд отмени решение на Административен съд София – град, с което контролът на плодове и зеленчуци на ГКПП „Капитан Андреево“ се връща на частната "Евролаб 2011“, пише OFFNEWS

Върховните магистрати връщат делото за ново разглеждане от друг състав на същия съд, съобразно дадените указания. 

Административното дело е образувано пред ВАС по касационна жалба, подадена от Изпълнителния директор на Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ), постановено по административно дело № 4898/2022 г. от АССГ. С него е обявена нищожността негово писмо изх. № ГК – 94/18.05.2022 г., с което е разпоредено проби от пратки, съдържащи плодове и зеленчуци с произход Турция, взети на ГКПП „Капитан Андреево“ да се изпращат за извършване на лабораторни изпитвания в Централна лаборатория за химични изпитвания и контрол (ЦЛХИК) към БАБХ, считано от 20.05.2022 г. 

Върховните магистрати приемат, че първоинстанционният съд е изяснил спора по същество, като е събрал необходимите и относими за спорния въпрос доказателства, но в нарушение на предвидените съдопроизводствени правила не е обсъдил същите поотделно и в съвкупност. Направеният от АССГ извод за липса на компетентност на органа е необоснован, тъй като не се подкрепя от събраните по делото доказателства, което е довело и до материална незаконосъобразност на акта. 

Преди дни земеделският министър Кирил Вътев съобщи, че срещу 10 млн. лв. лабораторията на "Евролаб 2011" преминава в ръцете на държавата. Така частник няма да контролира плодовете, зеленчуците и храните за човешка консумация на ГКПП "Капитан Андреево", триумфално обяви земеделският министър в оставка Кирил Вътев пред преработватели на плодове и зеленчуци в Старосел. 

 

От думите му се разбра, че на граничния пункт ще работят две лаборатории за проверка, а сделката със скандалната лаборатория нарече добра. Сключеното споразумение е извънсъдебно и според Вътев независима оценка е определила варианта за по-изгоден за държавата. Бонус е, че държавата ще разполага с втора лаборатория на "Капитан Андреево".