Понеделник, 29 Апр 2024
           
Свят

ISW: Путин иска от Украйна и Запада пълна капитулация

   
ISW: Путин иска от Украйна и Запада пълна капитулация

Руският президент Владимир Путин се опита да използва интервюто с американския журналист Тъкър Карлсън, публикувано на 8 февруари, за да представи на широката западна аудитория дългогодишната информационна операция на Кремъл, която лъжливо твърди, че Русия е заинтересована от прекратяване на войната в Украйна чрез преговори.

Това се посочва в дневния анализ на Института за изследване на войната (ISW).

По време на интервюто обаче Путин илюстрира, че Русия няма интерес от смислени или легитимни преговори и че Путин все още се стреми да унищожи Украйна като държава. Путин също така показа всеобхватната си враждебност към Запада и невярно обвини Запада, че е принудил Русия да нападне Украйна. Путин многократно подчертаваше, че Русия е отворена за преговори и представи фалшиво Русия като разумен участник, а "западните управляващи елити" - като основната пречка пред преговорите.

Путин също така многократно повтори руската информационна операция, в която се твърди, че западни служители са принудили Украйна да отхвърли благоприятно за Русия споразумение по време на преговорите между Украйна и Русия в Истанбул през март 2022 г.

Всъщност западните лидери предложиха да помогнат на президента Володимир Зеленски да избяга от Киев в дните непосредствено след инвазията, а Зеленски отговори, че се нуждае от "боеприпаси, а не от превоз".

Кремъл редовно представя Запада като единствената смислена страна в преговорите в Украйна в рамките на усилията си да получи съгласието на Запада с предпоставката, че Украйна няма независима агенция, за да получи от Запада отстъпки от името на Украйна, които подкопават суверенитета на Украйна и разрушават нейната териториална цялост.

Кремъл периодично засилва тази информационна операция, като симулира интерес към преговори, за да се възползва от действителния интерес на Запада към преговорно споразумение, за да подкопае западната подкрепа за Украйна и да влоши усилията на Запада да изпрати повече помощ за сигурността на Украйна.

През последните седмици Путин и Кремъл засилиха реториката си, което показва, че Русия продължава да преследва максималистични цели в Украйна, които според оценката на ISW биха довели до пълна капитулация на Украйна и Запада.

ISW продължава да оценява, че преговорната позиция на Путин не се е променила: той все още се стреми към унищожаване на Украйна и се стреми да използва примирието, за да създаде благоприятни условия за руските военни да започнат последваща по-успешна война срещу Украйна.

Путин също така се опита да използва интервюто, за да преформулира абсурдно Русия като ощетената страна, а не като инициатор на непровокираната завоевателна война на Русия срещу Украйна. Путин лъжливо твърди, че украинските "неонацисти" са започнали войната в Украйна през 2014 г. и че пълномащабното нахлуване на Русия е опит да се сложи край на тази война.

Путин повтори изтърканата руска реторика, според която анексирането на Крим и намесата на Русия в Донбас през 2014 г., както и пълномащабното нахлуване в Украйна през 2022 г., са отбранителна кампания, целяща да защити руския народ и руската нация.

Тази продължаваща информационна операция има за цел да замъгли очевидния факт, че Русия започна агресивна война срещу съседката си през 2022 г., за да обърка паметта на Запада за това какво всъщност се е случило. Ревизионизмът на Путин има за цел също така да подкрепи дългогодишните разкази на Кремъл, които оправдават максималистичните му цели в Украйна.

Путин продължи да се опитва да оправдае руските инвазии в Украйна през 2014 г. и 2022 г. като отговор на действията на Украйна и Запада, за да защити дългогодишните си призиви за смяна на режима в Киев и "демилитаризация", "денацификация" и "неутралитет" на Украйна.

Путин лъжливо твърди, че подкрепеният от САЩ "преврат" в Украйна през 2014 г. е принудил Русия да нахлуе в Крим и да започне военни операции в Донбас през 2014 г.

Путин лъжливо твърдеше, че Украйна е започнала военна операция в Донбас от 2014 г. и че Украйна не е изпълнила Минските споразумения, установяващи примирие, които Путин наруши през февруари 2022 г.

Путин обвини НАТО, че експлоатира Украйна, за да изгради военни бази в Украйна под претекст за обучение на украинските военни. В Украйна не е имало и все още няма военни бази на НАТО. Тези разкази имат за цел да подкрепят дългогодишните призиви на Путин за "демилитаризация" на Украйна, които вероятно имат за цел да лишат Украйна от средства за самозащита и да позволят на Русия да налага волята си в Украйна чрез сила, когато Кремъл пожелае.

Путин също така повтори, че една от военните цели на Русия е да "денацифицира" Украйна. Путин определи "денацификацията" като забрана на всички неонацистки движения в Украйна и отстраняване на хората, които подкрепят нацистката идеология.

Путин изрично подчерта, че украинският президент Володимир Зеленски е предполагаем поддръжник на нацистката идеология, което е още едно доказателство, че призивите на Путин за "денацификация" на Украйна всъщност са искания за отстраняване на сегашното избрано украинско правителство и замяната му с приемливо за Кремъл правителство, както отдавна смята ISW.

Путин продължи да призовава за украински "неутралитет" и заяви, че Русия не може да се довери на никакви изявления на НАТО за това, че алиансът не позволява на Украйна да стане член.

Путин продължи да твърди, че Букурещката декларация на НАТО от 2008 г., която обеща на Украйна и Грузия пътища към членство, но не предприе конкретни стъпки за отварянето на тези пътища, нарушава Декларацията за независимост на Украйна от 1991 г., която обявява, че Украйна е неутрална държава. Руската федерация обаче се е ангажирала "да зачита независимостта и суверенитета и съществуващите граници на Украйна", които включват Крим и Донбас, в Будапещенския меморандум от 1994 г. в замяна на връщането на ядрените оръжия на Съветския съюз на територията на Украйна на Русия.

Будапещенският меморандум гарантира на Украйна всички суверенни права, които включват правото на Украйна да избере своето бъдеще.

Путин също така потвърди квазиреалистичния си мироглед, който определя отслабването на Запада и разпускането на НАТО като предпоставки за ръководения от Русия многополюсен свят, който той желае да създаде. Путин последователно представяше разширяването и съществуването на НАТО като заплаха за Русия и за бъдещия световен ред, ръководен от Русия и Китай.

Нищо от това, че Путин пренаписва историята, не оправдава руската инвазия в Украйна. Границите на всяка държава по света се променят с течение на времето. Международното право, за което Путин твърди, че се стреми да спазва, изисква признаване от всички държави на суверенните права на всяка от тях в нейните територии, признати от други суверенни държави. Руската федерация е признала изрично суверенитета на Украйна върху настоящите ѝ международни граници два пъти - през 1991 г. и през 1994 г. Приемането на аргументите на Путин за правото на Русия да прекроява границите на Украйна по свой вкус със сила е покана към всички силни държави с исторически претенции да нападат и завземат земите на съседите си, които желаят.

На 8 февруари украинският президент Володимир Зеленски замени генерал Валерий Залужний с командващия сухопътните войски на Украйна генерал-полковник Олександър Сирски на поста главнокомандващ на Украйна като част от по-широки промени във военното ръководство. Подобни промени са нормални за държави, участващи в продължителна война.

Зеленски, Залужни и украинският министър на отбраната Рустем Умеров признаха, че войната се е променила драматично между 2022 и 2024 г. и че са необходими нови подходи и стратегии.

Руският президент Владимир Путин и китайският президент Си Дзинпин проведоха рутинен телефонен разговор на 8 февруари, който подчерта колебанието на Китай да подкрепи желаните от Русия двустранни руско-китайски отношения, докато Русия създава по-дълбоки партньорства с Иран и Северна Корея. Путин и Си обмениха мнения по геополитическите ситуации около Украйна, Тайван и Близкия изток и потвърдиха ангажиментите си за по-нататъшно двустранно търговско и външнополитическо сътрудничество.

Украинското Главно управление на военното разузнаване (ГУР) съобщи, че неотдавна е извършило кибератака срещу руското Министерство на отбраната (МО), с което е попречило на руските сили автоматично да задействат неуточнен брой вероятни безпилотни летателни апарати. На 8 февруари ГУР съобщи, че неговите хакери са изключили сървърите на руското МО, което е принудило руските сили да управляват дроновете ръчно.

Руската централна избирателна комисия (ЦИК) отказа да регистрира Борис Надеждин, единствения антивоенен кандидат за президент на Русия, за президентските избори през март 2024 г., вероятно поради по-голямата му от очакваното популярност.

ЦИК заяви, че е отказала да регистрира Надеждин поради високия процент предполагаеми фалшиви подписи, които той е събрал в опита си да се регистрира като кандидат за президент.

Кремъл вероятно е изчаквал да използва изискването на ЦИК за валидни подписи, за да прекрати кампанията на Надеждин, но да продължи да пропагандира маскарада, че в Русия се провеждат свободни и честни избори.

ЦИК одобри четирима кандидати за президент на изборите през март 2024 г., а председателят на ЦИК Ела Памфилова заяви на 8 февруари, че те ще бъдат единствените четирима кандидати в бюлетината.

Някои руски и украински източници твърдят, че руските сили използват Starlink в окупираната Украйна.

Украински източник твърди, че руските сили са закупили достъп до Starlink през Дубай, Обединените арабски емирства.

ISW не може да потвърди независимо нито едно от тези твърдения. Starlink заявява, че нейният оператор, аерокосмическата компания SpaceX, не прави никакъв бизнес с руското правителство или руската армия и никога не е изпращала, рекламирала или продавала услугите или оборудването на Starlink в Русия.

Starlink заяви, че не извършва дейност в Дубай и "не е упълномощавала трети страни посредници, препродавачи или дистрибутори от какъвто и да е вид да продават Starlink в Дубай".