Понеделник, 29 Апр 2024
           
Новини

Академичен ритон за проф. Георги Бамбалов от УХТ

   
Академичен ритон за проф. Георги Бамбалов от УХТ

Академичният съвет на Университета по хранителни технологии в Пловдив учреди награда „Академичен ритон“ и определи нейния първи носител – проф. Георги Бамбалов.

Предложението е на катедра „Технология на виното и пивото“ в УХТ. Академичният ритон се присъжда за съществен принос в развитието на винарския бранш в България, в обучението на специалисти за винарския сектор и издигане авторитета на УХТ като водеща образователна институция в областта на винопроизводството.

Първият носител – проф. Бамбалов, е доайен в катедрата в УХТ и практически е участвал в обучението на всички действащи енолози у нас. Преподавал е в продължение на 40 г., има над 100 научни публикации, бил е научен ръководител на десетки докторанти, лектор е в голям брой международни конференции.

Награждаването на 91-годишния професор бе гласувано единодушно от членовете на Академичния съвет. Подкрепям учредяването на наградата и първата номинация, заяви ректорът проф. Галин Иванов. Доц. Борислав Миленков отбеляза, че приносът на проф. Бамбалов е безспорен, а катедрата тепърва ще прави много номинации и ще връчва академични ритони.

Наградата ще бъде връчена на 21 февруари 2024 г. на тържествената церемония, на която ще бъдат раздадени призовете „Златен ритон“ от международните дегустации на изложба „Винария 2024“.