Понеделник, 29 Апр 2024
           
Свят

Град Авдеевка е напът да бъде превзет от руснаците

   
Град Авдеевка е напът да бъде превзет от руснаците

Източният украински град Авдеевка, превърнал се в сцена на ожесточени сражения между армиите на Украйна и Русия, е напът да бъде превзет от руснаците, предупреди говорителят на Белия дом по въпросите на националната сигурност Джон Кърби. Основната причина е липсата на боеприпаси от украинска страна, пише Mediapool.

"Ситуацията в момента е такава до голяма степен защото артилерийските боеприпаси на украинските сили са на привършване", обясни Кърби.

Ден по-рано се разбра, че Украйна е изпратила една от най-опитните си бригади – Трета щурмова – към Адвеевка. Командирът им описа ситуацията там като „изключително критична“. Смята се, че градът е почти напълно обграден, а Русия продължава да състредоточава сили в това направление.

На този фон американският Конгрес все още не е одобрил проекта за нова военна помощ за Украйна, предложен от администрацията на президента Джо Байдън. Републиканци и демократи затънаха в спорове заради настояването да се засили контролът по границата с Мексико в замяна на подкрепа за помощта за Украйна.

Според украински наблюдатели, положението на украинските сили в Авдеевка се утежнява неимоверно, съобщи БТА По последни информации руската армия иска да превземе града, който възприема като стратегически плацдарм за установяване на пълен контрол върху Донецка и Луганска област, преди президентските избори в Русия идния месец. Има опасност Авдеевка да бъде обсадена от всички страни при напредъка на руските сили, посочват наблюдателите.

"Правим всичко по силите си, за да гарантираме, че нашите воини имат достатъчно организационни и технологични способности да спасят живота на колкото се може повече украинци", заяви вчера украинският президент Володимир Зеленски.

Джон Кърби каза, че към момента руските сили са достигнали украинските окопи пред Авдеевка и са започнали да пробиват украинската отбрана.

"Цената на бездействието на Конгреса е огромна. И тя се стоварва върху плещите на украинските войници. Конгресът трябва да одобри допълнителния законопроект за националната сигурност, без да се бави повече", призова говорителят на Белия дом.