Понеделник, 29 Апр 2024
           
Новини

Следователят Ясен Тодоров поиска да бъде изслушан от Прокурорската колегия на ВСС по сагата Нотариуса

   
Следователят Ясен Тодоров поиска да бъде изслушан от Прокурорската колегия на ВСС по сагата Нотариуса
  BGNES

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, която изпълнява функциите на Висш прокурорски съвет, покани за изслушване Ясен Тодоров – следовател в Националната следствена служба, на следващото си заседание на 21.02.2024 г. от 13,30 ч.

Следовател Тодоров е депозирал молба да бъде изслушан във връзка с разпространена информация от някои медии на 16 февруари 2024 г., че името му е включено в т. нар. „доклад“, внесен във временната парламентарна комисия за проверка на факти и обстоятелства, свързани с дейността на групата около Мартин Божанов.

Кой е следователят Ясен Тодоров?

Борислав Сарафов и Ясен Тодоров са две известни имена в българската съдебна система. Конфликтът между тях възникна във връзка с разследването на опита за атентат срещу бившия главен прокурор Иван Гешев.

Първоначално, Борислав Сарафов внесе предложение за освобождаването на Ясен Тодоров като заместник-директор на Националната следствена служба (НСлС). Този конфликт се разгоря в разгара на войната в прокуратурата, която приключи с отстраняването на Иван Гешев.

Според Борислав Сарафов, има голям проблем с публичните изяви на Ясен Тодоров, които не са съгласувани с него или с НСлС. Този конфликт се засилва след медийните коментари на Тодоров относно разследването на взрива до кортежа на Иван Гешев.

Ясен Тодоров беше назначен за заместник-директор на НСлС през декември 2021 г. Предложението за това дойде от главния прокурор Иван Гешев, а не от Борислав Сарафов. В записа от аферата “Яневагейт”, Тодоров бе определен от някогашната шефка на Софийския градски съд като “оправно момче” във ВСС. Той стана зам.-шеф на националното следствие през декември 2021 г., а преди това се спрягаше и за следващ главен съдебен инспектор на мястото на “вечната” Теодора Точкова.

Завършилият Академията на МВР в Симеоново със специалност "Право" през 1993 година същата година влиза в съдебната система като следовател във Второ териториално отделение на столичното следствие, на което той става ръководител пет години по-късно.

Отделението е известно сред своите служители с фразата “Като Второ няма първо” заради значимите обекти, които са в неговата юрисдикция, като Столичната митница, Централна гара, хотел “Новотел” (“Принцес”) и заведенията и казината му, складовете в Илиянци – все обекти, свързани с едни от най-големите престъпления в първите години на демокрацията и пълното бездействие на органите на реда.

От 2004 до 2006 г. Тодоров ръководи Шести отдел на Столичното следствие, а след това и Транспортния отдел. От юли до октомври 2007 г. Ясен Тодоров е шеф на специализираното икономическо отделение в Столичната следствена служба. Това е отделът, през който Пеевски минава за кратките периоди, когато се води следовател. Зам.-директор на следствието от 2004 до 2009 е Петьо Петров, известен като Петьо Еврото (също отдавнашни колеги с Тодоров).

През 2005 г. името на Ясен Тодоров попада в списък с корумпирани следователи, публикуван от главния прокурор Никола Филчев.

През 2010 г. Ясен Тодоров извършва проверка на над сто разследвания за имотни измами в София и въпреки констатациите за мудност и неефективност той не отправя нито една конкретна препоръка или предложение за образуване на дисциплинарно производство.

През 2012 г., той се връща в столичното следствие, в специализирано звено “Противодействие на корупцията и финансово-данъчните измами” – отдела, ръководен от зам. градския прокурор Роман Василев, който остана запомнен с редица поръчкови разследвания.