Петък, 03 Май 2024
           
Свят

Макрон поздрави България за куража да подкрепи Украйна

   
Макрон поздрави България за куража да подкрепи Украйна
  BGNES

Има много области, в които Франция и България стават все по-близки и които са в основата на европейския проект, като европейската сигурност и отбрана, енергетика, в частност ядрена, и засилването на европейската интеграция. 

Това заяви френският президент Еманюел Макрон на брифинг в Елисейския дворец във френската столица Париж съвместно с министър-председателя на България Николай Денков, съобщи БТА.  Той специално поздрави страната за куража да подкрепи Украйна още в първите дни на войната, която започна на 24 февруари 2022 г.

Премиерът Денков е на еднодневно посещение в Париж за среща с президента на Франция Еманюел Макрон в Париж. Сред темите на разговора са и външнополитическите приоритети на България - пълната интеграция в Шенген, приемането на единната европейска валута и присъединяването към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. 

Макрон приветства усилията на България, които бяха положени от българското правителство, за интегрирането на страната в ЕС. Много дълъг път беше изминат от България от 2007 г., от влизането в ЕС, до еврозоната, към която България трябва да се присъедини, когато са изпълнени критериите, както и до влизането й в Шенген, заяви френският президент. Той каза, че един много важен етап вече беше преминат с вдигането на контрола по въздушните и морските граници. 

Що се касае до Украйна, двете страни действат заедно с нашите европейски партньори, подчерта Макрон и изтъкна, че ЕС е постигнал съгласие по отпускането на 50 милиарда евро в подкрепа на Украйна, но също и за оказване на подкрепа чрез военно оборудване и подкрепа в областта на отбраната, като например обучение на украински военни, или адаптиране на санкциите срещу Русия, както и запазване на натиска над руската военна машина.

"Давам си сметка за куража, който демонстрираха властите в България още от началото на конфликта, за да променят парадигмата в отношенията си с Русия. На тази основа нашите страни трябва да работят, за да засилят сигурността и  отбраната на континента", добави той. "ЕС трябва да играе една по-важна роля за собствената си сигурност, да засили способността си да се защитава самостоятелно", каза Макрон. "Това е, което 27-те страни членки решиха още в края на 2021 г. и потвърдиха по време на срещата си на върха във Версай през 2022 г., няколко месеца след руската инвазия в Украйна. Този по-силен ЕС, по-способен в областта на сигурността и на отбраната, допълващ НАТО, този европейски стълб, за който ние говорим от няколко месеца, от няколко години, каза Макрон.  Това преминава и през засилване на нашето оперативно сътрудничество и на нашия промишлен капацитет, за да купуваме заедно и да произвеждаме заедно военно оборудване, като например най-критичните елементи", добави той.

Говорейки за втория стълб в отношенията - ядрената енергия, президентът на Франция припомни, че ядрената енергетика е в сърцето на декарбонизацията на континента. Макрон подчерта, че няма устойчива декарбонизация без стратегия, преминаваща през възобновяемата и ядрената енергия. Той допълни, че в България и Франция ядрената енергия е гарант за енергийната сигурност и за постигането на целите за декарбонизация. Макрон изтъкна сътрудничеството между Франция и България на европейско ниво в тази насока и изрази желание за задълбочаване и на самото двустранно сътрудничество в областта на ядрената енергетика.

Говорейки за постигнатия напредък от България в областта на европейската интеграция, Макрон заяви, че на тази база двете страни трябва сега да се захванат с реформирането на ЕС, за да изградят едни по-голям, по-суверен, по-единен съюз.

Макрон благодари на Денков, че е на посещение в Париж и му благодари за извършваните от него реформи.