Събота, 27 Апр 2024
           
Свят

Путин предупреди Запада за готовността на Русия да води ядрена война

   
Путин предупреди Запада за готовността на Русия да води ядрена война

Президентът Владимир Путин предупреди Запада за готовността на Русия да води ядрена война и че за риск от значителна ескалация и външна намеса, ако Съединените щати изпратят войски в Украйна, пише Дневник.

Дни преди изборите на 15-17 март, които ще утвърдят следващия му шестгодишен мандат, Путин каза по "Россия-1" и РИА "Новости", че Москва не желае да обсъжда възможността за отказ от претенции към окупираните украински територии, които бяха обявени за анексирани след окупирането им в хода на пълномащабната инвазия. "РИА Новости" публикува в "Телеграм" откъси, а излъчването предстои тази сутрин.

Путин коментира и темата за разполагане на западни сили в Украйна, повдигната от френския му колега Еманюел Макрон, десет дни след като той не изключи подобно развитие в дългосрочен план, макар САЩ, Германия и други да не се съгласиха с него.

По думите му, САЩ разбират, че ако разположат американски войски на руска територия - или в Украйна - Русия ще разглежда този ход като намеса.

"(В САЩ) има достатъчно специалисти в областта на руско-американските отношения и в областта на стратегическото сдържане", каза Путин.

"Оръжията съществуват, за да се използват"

Путин каза, че сценарият с ядрена война на се приближава и той не вижда необходимост. "От военно-техническа гледна точка, разбира се, сме готови", добави той в отговор на въпрос. Коментарите му вероятно са свързани и със скорошни публикации в Си Ен Ен и "Ню Йорк таймс", според които руските военни, според САЩ, планирали да използват ядрено оръжие срещу Украйна в края на 2022 г.

"Защо трябва да използваме оръжия за масово унищожение? Никога не е имало такава необходимост", каза той. Преди две седмици, по време на речта си пред двете камари на парламента, той заплаши с удари по западни държави и риск от ядрена война в отговор на думите на Макрон.

Оръжията съществуват, за да се използват. Имаме си собствени принципи.

Русия и САЩ са най-големите ядрени сили, контролиращи повече от 90% от световните ядрени оръжия. Ако Съединените щати проведат ядрени опити, Русия може да направи същото, добави Путин, макар според него да "не е необходимо".

Войната и мирът: Имаме моркови

За пореден път Путин настоя, че Русия е готова за сериозни преговори в Украйна, но те трябвало да се основават на реалността, а не на "желанието след употребата на психотропни лекарства" (сред водещите послания в руската дезинформационна кампания е твърдението, че Зеленски е наркоман, употребява кокаин и е постоянно надрусан, откакто започна пълномащабната руска инвазия през февруари 2022 г.).

Темата се върна в дневния ред, след като папа Франциск призова Украйна да развее бялото знаме и вбеси Киев и предизвика отпор от западни представители, а вторият човек във Ватикана се наложи да направи крачка назад и да поиска първо да спре руската агресия.

"Ройтерс" съобщи миналия месец, че предложението на Путин за прекратяване на огъня в Украйна за замразяване на войната е било отхвърлено от Съединените щати след контакти между посредници. Украйна приема идеята за преговори само ако Русия изтегли войските си.

Според Путин същевременно Русия има "моркови, които смята да покаже", за да убеди, че моментът за преговори е настъпил. "Носът сега е покрит с кокаин, нали? Но не е важно, с такива е по-лесно. С умните е по-сложно" да се преговаря, тъй като те влияят на общественото съзнание, каза още руският държавен глава.