Вторник, 30 Апр 2024
           
Развлечения

Шакира с нов албум "Жените вече не плачат"

   
Шакира с нов албум \

Нова страница отваря колумбийската певица Шакира, която се сблъска със сериозни проблеми в последните почти две години - през 2022 г. се раздели с дългогодишния си приятел и баща на двете й деца Жерар Пике, а малко след това беше изправена пред испански съд за укриване на данъци, пише Дневник.

Първата стъпка изпълнителката направи с албума Las Mujeres Ya No Llora ("Жените вече не плачат"), появил се на пазара в края на месец март. Той е първият, който Шакира издава от седем години насам и дванадесети от началото на музикалната й кариера, започнала през 90-те години на миналия век. През 2017 г. излезе El Dorado и оттогава певицата пусна няколко сингъла, но не и албум. Причината за това бил Пике, както обясни тя в предаването "Вечерното шоу на Джими Фалън" по телевизия Ен Би Си.

"Издавах музика тук и там, но мисля, че ми беше много трудно да създам нещо цялостно", разказа колумбийската суперзвезда. "Нямах време. И това беше факторът съпруг." Двамата с Жерар Пике официално нямат брак, но 11 години съжителстваха на семейни начала. Млада испанка обаче сложи край на семейната идилия, след като успя да прелъсти бившия играч на футболния отбор "Барселона". Засега връзката на 37-годишния Пике и новата му любима - Клара Марти, която е на 25 години, продължава. Медии спекулират, че и Шакира вече не е сама, но официално потвърждение за нова връзка на певицата няма. Тя признава, че е разчитала на подкрепа от семейството и приятелите си, преминавайки през трудния период.

"През последните няколко години преживях толкова много, че трябваше буквално да събера парчетата от себе си и да ги сглобя отново. Мисля, че музиката беше лепилото", казва 47-годишната певица в интервю за "Асошиейтед прес". Шакира твърди, че в новия албум е успяла да превърне болката си в изкуство.

"Докато пишех всяка песен, се възраждах. Докато пеех, сълзите ми се превръщаха в диаманти, а уязвимостта ми - в сила", казва изпълнителката по повод албума Las Mujeres Ya No Llora. Той съдържа 16 песни - осем съвсем нови и един ремикс, както и седем, добре познати на почитателите й и спечелили награди. Сред тях са миналогодишният хит Bzrp Music Sessions, Vol. 53, в който се изявява и аржентинският диджей Бизарап, TQG с участието на Карол Джи, Te Felicito с Рау Алехандро.

За Bzrp Music Sessions, Vol. 53 Шакира спечели две награди "Грами" за латино музика в края на 2023 г., а за TQG - едно от грамофончетата. Хитът й с Бизарап - Music Sessions, Vol. 53, също така счупи 14 световни постижения, включени в Книгата на Гинес.

Шакира казва, че в новия албум има голямо разнообразие на стилове - поп, афробийт, реге, мексикански регионални песни, дори рок. "Но има и обща нишка. И тя се основава на истински, автентични житейски преживявания, на интензивните емоции и чувства, с които ми се наложи да се справя през последните няколко години", допълва тя.

Поне три от песните в Las Mujeres Ya No Llora са посветени на раздялата й с Пике - Bzrp Music Sessions, Vol. 53, Te felicito, Monotonia, но те са вече познати на публиката. Единственият нов сингъл в албума, свързан с рухналата й връзка с футболиста, е Última.

След семейния разрив Шакира напусна Испания заедно с децата, като се установи в Маями, щата Флорида. Испанските власти обаче я изправиха пред съд по обвинения в укриване на данъци. Певицата плати почти 14 милиона евро, след като се призна за виновна по две съдебни процедури. Това е малка част от данъците, които колумбийката се оказа принудена да внесе в испанската хазна.

В новия албум Шакира затваря испанската страница от миналото си, оставила доста горчив вкус, и отправя поглед към бъдещето с посланието "Жените вече не плачат". Повечето от новите песни не носят силна емоционална болка, отбелязва "Паис". Препратките не са към Пике, а към една нова Шакира, която е забавна, гледа към бъдещето, сътрудничи си с приятели и пробва нови звуци и текстове, пише изданието.

Например сингълът Nassau е посветен на нова любов и желанието човек да се изгуби "на остров без сигнал". Шакира прозира също в Tiempo Sin Verte Cómo, Dónde y Cuándo, Puntería, която е в дует с Карди Би и други.

"Жените сме мултифункционални по природа. Можем да правим всичко. Можем наистина да оцеляваме във войни и да възстановяваме градове след разрушаването им Ние, жените, крием емоциите си пред децата и просто показваме добро възпитание, приемаме всичко, но сега е различно. Мисля, че като жени сега ние решаваме кога да плачем, кога да не плачем и как, ако все пак решим да роним сълзи", казва Шакира пред "Асошиейтед прес."

Певицата отбеляза излизането на Las Mujeres Ya No Llora с изненадващ безплатен концерт в Ню Йорк, като пя пред събралите се повече от 40 000 души на "Таймс скуеър".