Вторник, 30 Апр 2024
           
Политика Свят

Босна и Херцеговина очаква покана от НАТО! Алиансът: Няма да стане скоро

   
Босна и Херцеговина очаква покана от НАТО! Алиансът: Няма да стане скоро

Председателят на босненското Председателство Денис Бечирович заяви днес, че би искал страната му да получи покана за присъединяване към НАТО. Той направи това изявление на съвместна пресконференция с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в централата на алианса в Брюксел, пише ФАКТИ

Бечирович отбеляза, че за неговата страна присъединяването към НАТО е стратегическа цел и задължение според националното законодателство. Трябва да използваме тази възможност в интерес на обществото, каза той.

За да може Босна и Херцеговина да стане част от НАТО, има две условия, поясни Столтенберг. Той посочи нуждата реформите да се прилагат, войската да бъде мултиетническа и обществото да подкрепя присъединяването към алианса. Това няма да стане утре, уточни генералният секретар, попитан дали очаква страната да бъде приета в пакта.

Силно подкрепяме суверенитета и териториалната цялост на Босна и Херцеговина, както и водената от ЕС операция "Алтея". Поздравяваме Босна и Херцеговина за скорошния напредък по пътя към ЕС. Дълбоко сме обезпокоени от непрестанните политики за разцепление и разделение. Това е опасно и безотговорно, и подкопава реформите, добави Столтенберг.

Всички политически ръководители трябва да работят заедно за запазване на единството и на националните институции. Това е ключово за защита на мира и сигурността в страната, и за стабилността на Западните Балкани, обобщи генералният секретар.