Сряда, 01 Май 2024
           
Свят

НАТО обсъжда предоставянето на още военна помощ за Украйна

   
НАТО обсъжда предоставянето на още военна помощ за Украйна

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг свика утре заседание на Съвета НАТО - Украйна, за да се обсъди предоставянето на още военна помощ за Украйна, основно за противовъздушната й отбрана. В събота Камарата на представителите на американския Конгрес  ще гласува предложението за отпускане на дълго отлаганата военна помощ за Киев в размер на около 61 млрд. долара, пише БНР.

Американският президент Джо Байдън обеща "незабавно да подпише" законопроектите за помощ за Украйна, Израел и Тайван. Той призова Конгреса да не бави повече пакета военна помощ, като заяви, че съюзниците на Съединените щати се намират в "ключов" момент на конфликти срещу Русия и Иран.

Украинският президент Володимир Зеленски написа в социалната мрежа "Х", че страната му се нуждае от финансова помощ, а Кремъл като единствено виновен за войната срещу Украйна трябва да плати болезнена цена чрез използването на замразените руски активи за нуждите на Киев. Темата се обсъжда от финансовите министри от Г-7. В Киев пристигна германският вицеканцлер и министър на икономиката Роберт Хабек в подготовка на конференцията за възстановяване на Украйна, планирана за юни в Берлин.

В интервю за Washington Post началникът на украинското разузнаване Кирил Буданов заяви, че очаква още през юни голяма руска офанзива, за да се опита да превземе цялата територия на Донецка и Луганска област. Той обаче допълни, че Украйна също планира нови трансгранични атаки от руски доброволци, които действат на руска територия. Снощи руската противовъздушна отбрана е свалила 14 дрона над южната област Белгород и един дрон над съседната Воронеж. Няма информация за пострадали, заяви губернаторът на Белгородска област Вячеслав Гладков.