Вторник, 30 Апр 2024
           
Новини Свят

Лондон и Париж призоваха Израел да не предприема ответни мерки срещу Иран

   
Лондон и Париж призоваха Израел да не предприема ответни мерки срещу Иран

Британският министър на външните работи Дейвид Камерън призова Израел да не предприема ответни мерки след иранската атака с дронове и ракети и заяви, че ходът на Техеран почти напълно се е провалил, предаде Ройтерс. Според Камерън фокусът трябва да остане върху постигането на споразумение за прекратяване на огъня в ивицата Газа.

"Ако сте в Израел тази сутрин, съвсем правилно смятате, че имате пълното право да отговорите на това и те (Израел - бел.ред.) го имат. Но ние ги призоваваме да не ескалират", заяви днес министърът пред телевизия "Скай нюз".

"В много отношения това е двойна загуба за Иран. Атаката почти напълно се провали и те разкриха на света, че са зловредното влияние в региона, готово да извърши това. Така че ние се надяваме, че няма да има ответен отговор", каза още Камерън.

Макрон: Трябва да избегнем ескалация

Франция ще направи всичко по силите си, за да избегне последваща ескалация на конфликта между Израел и Иран в Близкия изток, каза днес френският президент Еманюел Макрон, цитиран от Ройтерс.

Той призова Израел да се въздържи от всякакъв отговор.

"Ние сме обезпокоени от възможна ескалация", каза Макрон пред телевизия Бе Еф Ем и радио Ар Ем Се.

Иран изстреля стотици дронове и балистични ракети ракети срещу Израел през нощта на събота срещу неделя в отговор на предполагаема израелска атака срещу иранското консулство в Сирия на 1 април.

"Ще направим всичко, което можем, за избегнем ситуация, която ще пламне, ще ескалира", каза Макрон и призова Израел да се стреми да изолира Иран, а не да изостря ситуацията.

Борел: Близкият изток е на ръба на пропастта

Близкият изток е "на ръба на пропастта", заяви днес ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел и призова за деескалация на конфликта между Израел и Иран, предаде Ройтерс.

"На ръба на пропастта сме и трябва да отстъпим от него", заяви ръководителят на външната политика на ЕС пред испанското радио "Онда серо". "Трябва да настъпим спирачката и да превключим на друга скорост", добави той.

Борел каза още, че очаква отговор от страна на Израел на безпрецедентната въздушна атака от Иран, но че се надява, че той няма да предизвика по-нататъшна ескалация.

По думите му в израелската дясна управляваща коалиция има "дълбоко разделение" между твърдолинейните политици, които искат жестоко отмъщение и "по-умерената и разумна" фракция. Тази фракция призовава за отговор, посочи Борел, "но по начин, избягващ отговор на отговора".

Ръководителят на европейската дипломация, който разговаря с иранския министър на външните работи Хосейн Амир Абдолахиан късно снощи, заяви, че ЕС трябва да поддържа най-добрите възможни отношения с Иран, въпреки санкциите, които блокът е наложил срещу Ислямската република заради спорната ѝ програма за ядрена енергия и други въпроси.

"В интерес на всички е Иран да не става ядрена сила и в Близкия изток да настъпи мир", посочи Борел.