Вторник, 30 Апр 2024
           
Свят

За първи път бивш президент на САЩ се изправи пред наказателен съд

   
За първи път бивш президент на САЩ се изправи пред наказателен съд
  БТА

Доналд Тръмп стана първият, макар и бивш президент, който се изправи пред наказателен съд.

Бившият президент и настоящ фаворит на Републиканската партия за нов мандат в Белия дом се изправи пред Върховния съд на щата Ню Йорк по обвинения, във фалшифициране на документи, пише БНР

Според обвинението Тръмп е прикрил плащане на нерегламентирана сума от средствата за предизборната си кампания през 2016 година, в размер на 130 хиляди долара, на порноактрисата Сторми Даниълс, за да бъде купено мълчанието ѝ след нейни твърдения, че е имала интимен контакт с бившия президент.

Делото, макар и с не най-значимите обвинения срещу Тръмп, е единственото, което ще се проведе преди изборите за президент през ноември.

Съдия Хуан Мерчан заяви, че Тръмп може да бъде арестуван, ако наруши процедурата или пропусне процеса, като това беше изтълкувано от консерваторите като пряка намеса в предизборната кампания.

Самият Доналд Тръмп заяви че процесът срещу него е нападение срещу Америка и за пореден път каза, че е жертва на наказателноправната система, която се използва като оръжие срещу него в кандидат-президентската му кампания.

Днес ще е вторият ден от делото, което се очаква да продължи 6 седмици, като съдът трябва да продължи с избора на 12 съдебни заседатели сред няколкостотин жители на Манхатън.

Ако бъде признат за виновен, Доналд Тръмп може да получи присъда лишаване от свобода до 4 години или парична глоба.