Четвъртък, 02 Май 2024
           
Новини Свят

ЦРУ: Без допълнителна помощ Украйна може да загуби войната тази година

   
ЦРУ: Без допълнителна помощ Украйна може да загуби войната тази година

Директорът на ЦРУ Уилям Бърнс предупреди вчера, че Украйна може да загуби войната срещу Русия до края на тази година, ако САЩ не ѝ предоставят повече военна помощ, предаде Франс прес.

Ръководителят на американското разузнаване отправи това предупреждение преди насроченото за утре гласуване в Камарата на представителите в Конгреса на САЩ на пакет от 61 млрд. долара помощ за Украйна, предимно военна, след месеци на политическа безизходица.

"С тласъка, както практически, така и психологически, който военната помощ би осигурила, смятам, че украинците са напълно способни да удържат на натиска през тази година", заяви Бърнс в реч по време на събитие в Центъра "Джордж У. Буш".

"Без допълнителна помощ обаче ситуацията ще стане много по-страшна", каза той.

"Съществува съвсем реален риск украинците да загубят на бойното поле до края на тази година или поне (руският президент Владимир) Путин да бъде в състояние да диктува условията на политическото уреждане", добави Бърнс, без да уточнява какво има предвид под "загуба" на войната.

За да илюстрира липсата на боеприпаси в украинската армия, той също така заяви, че две бригади - подразделения с над 2000 войници - разполагат само с "15 артилерийски снаряда на ден" и общо с "42 минохвъргачки", съобщи БТА.

Тъй като помощта от Запада намалява, Украйна е изправена пред все по-голям недостиг на средства и настоява пред партньорите си да ѝ доставят необходимите оръжия и системи за противовъздушна отбрана, посочва АФП. 


Анкета

За кого/как ще гласувате на предсрочните парламентарни избори на 9 юни?


Резултати