Четвъртък, 02 Май 2024
           
Развлечения

Фестивалът на светлините LUNAR на 9, 10, 11 и 12 май в София

   
Фестивалът на светлините LUNAR на 9, 10, 11 и 12 май в София

След успеха на първите две издания, които привлякоха вниманието на половин милион жители и гости на София, не е изненада, че Фестивалът на светлините LUNAR се превръща в традиционен за столицата, пише Lifestyle.

Само преди по-малко от два месеца стана ясно, че той се завръща за трета поредна година и отново ще преобрази града. А ето, че вече знаем и повече подробности за това кое ще е по-различното и новото в атмосферата, в която ще можем да се потопим.

Фестивалът на светлините LUNAR ще ни посрещне между 9 и 12 май, когато София ще се превърне в галерия под открито небе, благодарение на цели 22 творби, които ще я преобразят. Светлините ще бъдат включени между 21 ч. и 00 ч. във всяка от четирите вечери. През това време редица от най-емблематичните столични сгради и паркове ще бъдат озарени от видео и статичен 3D мапинг, светлинни инсталации, имерсивни преживявания и лазерно шоу.

За да преминат през всички локации и да видят творбите на над 20 артисти от цял свят, посетителите ще извървят 4.5-километров маршрут.

Началната точка е хотел Hyatt Regency Sofia, върху чиято фасада ще бъдат проектирани два видео 3D мапинг спектакъла. Следващата спирка е само на метри от там. Върху сградата на Национална галерия/ Квадрат 500 ще станем свидетели на срещата на основните природни елементи.

Маршрутът продължава с нова за фестивала локация, а именно - Българската академия на науките, чиято фасада в стил на ренесансов дворец, също ще бъде преобразена. Съвсем наблизо е и Княжеската градина, кято пък ще пренесе публиката в най-горещите точки на планетата чрез 360-градусово имерсивно преживяване. То ще бъде излъчвано в повторяемост през 30 минути.

Следват сградите на Националната галерия/ Двореца, Държавна агенция "Архиви", столичното Ларго, а достигайки до пл. "Независимост", ни очаква една от кулминациите на фестивала тази година. Върху великолепната сграда в стил сецесион на Регионалния исторически музей - София ще видим творбите на седемте финалисти във второто издание на международния конкурс за видео мапинг. Неговата тема тази година е "Митове и легенди".

Обиколката продължава към Градската градина и сградата на ул. "Княз Александър I" №4. Там отново всички желаещи да развихрят своето въображение, ще могат да се включат в ателие "Рисуване със светлина" (на 10 и 12 май). Площад "Славейков" също пак ще бъде част от събитието. Самият паметник на Петко и Пенчо Славейкови ще оживее, за да ни припомни трогателната връзка между двамата поети.

Следваща спирка е подлеза между бул. "Васил Левски" и ул. "Георги С. Раковски", където ще видим светлинната инсталация "Във вихъра на града". Чрез нея студенти от Националната художествена академия поставят фокус върху трайното облагородяване на градските пространства.

По-нататък достигаме и до следващата новост във фестивала LUNAR тази година. За първи път ще бъде преобразен и Южен парк 2. Там посетителите ще се потопят в цели осем творби, начело със Софийски арсенал - Музей за съвременно изкуство. Неговата задна фасада ще се превърне в интерактивна 3D мапинг проекция, с която посетителите ще могат да споделят своите послания.

Следващата интерактивна творба е отново в парка. В светлинната инсталация "имПУЛС" ритъмът на сърцето "ще оживее", благодарение на колективните усилия на публиката. А накрая идва ред на спектакъл, разположен върху майсторски изработена дървена арка на шведския артист Филип Якобсон.

Фестивалът на светлините LUNAR е на 9, 10, 11 и 12 май. Входът е свободен, а цялата информация за събитието е тук.