Събота, 04 Май 2024
           
Свят

Русия се опитва да принуди жителите на Харков да напуснат града

   
Русия се опитва да принуди жителите на Харков да напуснат града

Руските сили и кремълските пропагандисти полагат съвместни усилия да разрушат град Харков и да предизвикат масово бягство на цивилни, съобщи Институтът за изследване на войната (ИИВ), цитиран от „Киев индипендънт“.

Напоследък Москва е засилила атаките срещу Харков, използвайки ракети, плаващи бомби и безпилотни самолети, за да унищожи инфраструктурата и да убие цивилни граждани.

Те се съчетават с информационни операции, целящи да всеят "огромна паника" сред населението, като същевременно подхранват слуховете за предстояща руска сухопътна офанзива за превземане на града, заяви ИИВ.

"Кремъл провежда съгласувана въздушна и информационна операция за унищожаване на град Харков, убеждаване на украинците да бягат и вътрешно разселване на милиони украинци преди евентуална бъдеща руска настъпателна операция срещу града или друга част на Украйна", допълни той.

Харков е изложен на особен риск поради близостта си с Русия, тъй като се намира на по-малко от 30 км от границата.

На 19 април руският външен министър Сергей Лавров заяви, че градът "играе важна роля" в идеята на президента Владимир Путин за създаване на демилитаризирана "санитарна зона" в Украйна, която уж да защитава руските гранични райони от украински удари и нахлувания.

Въпреки това МВнР оценява и вероятността за успешна руска сухопътна офанзива срещу Харков като "много ниска", при условие че Украйна бързо получи подновена военна помощ от САЩ.

При последната атака срещу Харков на 22 април руските сили нанесоха удар по телевизионната кула в града, в резултат на което горната половина на мачтата се срути.

"В момента има прекъсвания на цифровия телевизионен сигнал", заяви губернаторът. Държавната служба за специални комуникации съобщи, че конструкцията на кулата е "частично повредена", като в момента се работи по възстановяването на излъчваните сигнали.

Възможно е нападението да е имало за цел да предизвика спомени за подобен удар по телевизионна кула в Киев през март 2022 г. и да "създаде паника сред украинците в поредния труден момент от войната", заяви ИИВ.

Тя добави съобщения, че руските военни блогъри силно са засилили паниката, представяйки нападението като знак, че жителите трябва да напуснат града "докато все още могат".

В края на март Русия разруши всички електрически подстанции в Харков, оставяйки втория по големина град в Украйна без стабилно електрозахранване.

"Руското военно командване може да се опита да унищожи град Харков с въздушни, ракетни и безпилотни удари и да предизвика широкомащабно вътрешно разселване на украинското цивилно население, ако руските военни преценят, че не могат успешно да превземат града с наземни операции", заключи ИИВ.

"Продължаващата навременна военна помощ от страна на САЩ и Запада, особено предоставянето на системи за противовъздушна отбрана и ракети, ще бъде от решаващо значение за защитата на град Харков от страна на Украйна", се допълва в доклада.

Западни официални лица не смятат, че Русия има възможност да предприеме нова атака срещу втория украински град Харков "без значително попълване на руските войски", съобщи „Блумбърг“ на 16 април.

В края на март президентът Володимир Зеленски заяви, че нова голяма руска офанзива може да има в края на май или през юни, но добави, че "Харков е защитен".

По-рано през април Агенцията за военно разузнаване на Украйна (АВРУ) заяви, че новината за потенциална атака срещу Харков е "част от руска психологическа операция", като добави, че няма признаци Москва да подготвя нови ударни формирования за провеждане на сухопътна офанзива, припомня БГНЕС.