Събота, 04 Май 2024
           
Новини

Прокурор Кирилова: Ангелкова не се разпознава на снимките с Живко Коцев

   
Прокурор Кирилова: Ангелкова не се разпознава на снимките с Живко Коцев

Бившият министър на туризма и бивш депутат от ГЕРБ Николина Ангелкова не се разпознавала на снимките с бившия главен секретар на МВР Живко Коцев и ще се наложи да се направи експертиза. Това каза пред бТВ градският прокурор на София Илиана Кирилова.

"Ролята на Николина Ангелкова предстои да се изясни. Тя няма спомен за такова нещо. Предстои да се направи лицево-идентификационна експертиза дали лицето на снимката е тя или не. Тя не се разпознава", посочи Кирилова и добави, че очаква Ангелкова сама и доброволно да разкаже за снимката в колата, на която Коцев си показва часовника.

"Ако експертизата потвърди, че на снимката е тя, се притеснявам за нея - вероятно има проблеми с паметта. Не мога да кажа", каза още тя.

"Пепи Еврото имал намерение да ме залива с киселина"

Преди месец Софийската градска прокуратура отказа да се яви на изслушване пред парламентарната комисия, която разследва обстоятелствата около скандала с Мартин Божанов-Нотариуса и влиянието му в съдебната система. Тогава Кирилова се позова на решение на Конституционния съд, според което депутатите не могат да питат за конкретни разследвания. От ПП-ДБ определиха действията ѝ като саботаж. 

"Познавам Петър Петров от 1995-1996 г. тогава той беше прокурор. Дълги години не съм комуникирала с него. Обяснила съм един момент от личния си живот, при който се срещнах с него след дълго прекъсване", каза сега Кирилова.

Тя твърди, че Петър Петров-Еврото няма как да ѝ влияе. "Това, което зная, е, че той е имал намерение да ме залива с киселина. Доколкото зная излезе един разпит на Любена Павлова – оттам научих", поясни прокурор Кирилова.

"Свидетелите често си променят показанията в съда съда (като тези на Любена Павлова – б.р.). Това пречи на прокуратурата да си поддържа обвинителния акт. Има две дела, които все още не са приключили. Аз съм разпитвана и по двете дела", каза Кирилова на въпрос за честите ѝ посещения в "Осемте джуджета".

Прокурор Кирилова разказа още, че нейният колега – Чавдар Пастованов, ѝ се е обадил преди време много разтревожен, докато тя е била в отпуска. "Той ми каза, че ще ме заливат с киселина. Аз не се запознавам с материалите по тези делото – делегирала съм правата на своите заместници и не искам да зная какво има по тези дела. Още повече, че аз много добре зная истината – тя ще излезе", поясни тя.

За изтеклите снимки с пудела и пачките 

По повод изтеклите в медиите снимки с пудел и пачки, Кирилова каза: "Има забрана по отношение на прокурорите да коментират каквито и да било доказателства, които са събрани по по-специален ред. Мястото, където трябва да бъдат представени, е в съда". 

На въпрос кой е пуснал в публичното пространство въпросните снимки и свидетелските показания, тя отговори, че това е въпрос, който доста време седи на дневен ред. "Не може да бъде отговорено еднозначно. Материалите по едно дело минават през много хора. Второ – когато едно дело постъпи в съда с него имат право да се запознаят адвокатите и е твърде неприятно, особено за прокуратурата, защото се наблюдава тенденция за "омаскаряване" на тези хора, както се изразяват медиите", поясни тя.

Според нея изтичането на тези снимки нарушава следствената тайна, но "прокуратурата няма такава задача – да омаскарява хората". Прокуратурата на този етап не се е самосезирала, стана ясно още от думите ѝ.

По думите ѝ на бившия главен секретар Живко Коцев не е упражняван натиск. "Той сам дойде в прокуратурата. Той не е коментирал конкретно разследване. Това беше разговор, който се проведе по негово искане. Въпросното разследване не беше започнало към онзи момент. Не бяха определени прокурори. Не бяхме получили уведомлението все още", допълни още градският прокурор на София.