Петък, 10 Май 2024
           
Политика

В ГЕРБ още не са обсъждали коалиционното споразумение към ПП-ДБ

   
В ГЕРБ още не са обсъждали коалиционното споразумение към ПП-ДБ

Вицепремиерът Мария Габриел вярва в успеха на ротацията, съобщава bTV.

Според нея това е не само на отговорност на Министерския съвет, но и на политическите лидери.

Тя посочи, че оценките си за работата на министрите ще сподели първо с премиера Николай Денков.

Габриел уточни, че коалиционното споразумение, което ГЕРБ подготвя, все още не е обсъдено в партията и не е дадено на партньорите от ПП-ДБ.

"Имаме ясна позиция - няма да подпиша т. нар. меморандум. Ще работим да има механизъм, при който да е споделена отговорността и който наистина да носи прозрачност, да дефинира ясно приоритетите на страната и да дефинира отговорностите. Ние искаме да осигурим на държавата и прозрачност, и борба с корупцията, и независимост на съдебната система и това да става по много ясен начин на вземане на решения", подчерта тя.

По нейни думи границата, която не бива да се прекрачва, е тази на Конституцията, демокрацията, върховенството на закона и добрите европейски практики.

"Вярвам в диалога, вярвам в това, че осъзнаваме каква отговорност носим, вярвам, че държавата има нужда от стабилност", изтъкна вицепремиерът.

Във връзка с напрежението около министъра на отбраната Тодор Тагарев тя отбеляза, че до момента не си е позволила да дава оценка на нито един министър. Най-напред премиерът щял да чуе оценките ѝ за министрите, а след това и политическите лидери.

Габриел подчерта, че е важно България да говори с един глас и вътре, и навън.