Събота, 27 Апр 2024
           
Новини

Институт за изследване на войната: Русия е готова да губи самолети на фронта, Кремъл знае защо

   
Институт за изследване на войната: Русия е готова да губи самолети на фронта, Кремъл знае защо

Русия продължава да нанася интензивни въздушни удари срещу Украйна, въпреки факта, че украинските въоръжени сили свалиха няколко бомбардировача през последните седмици.

Както отбелязва Институтът за изследване на войната (ISW), цитиран от УНИАН, руснаците са готови да губят своите бойни самолети, ако това им помогне да напредват на фронта. Според Forbes руските самолети Су-34, придружени от самолети Су-35, извършват по сто и повече полета на ден, за да бомбардират украински позиции на разстояние около 40 километра, предава "Фокус". Украинците започнаха да използват срещу тях френски бомби Hammer. Но Киев има малко от тях и ще остане така, докато Съединените щати не решат да доставят свои собствени бомби.

В същото време New York Times пише, че "по-агресивната" въздушна тактика на руснаците на фронтовата линия им е помогнала да постигнат известен напредък на изток.

Анализаторите отбелязват, че руските ВВС поддържат висок темп на въздушни операции в Украйна и може да са готови да поемат рискове за самолетите, вероятно защото руските командири са решили, че положителните ефекти от подобни въздушни операции надвишават разходите, свързани с подобни мисии.

Руснаците използваха планиращи бомби за тактически ефект при превземането на Авдеевка в средата на февруари и вероятно се опитват да възпроизведат този ефект, за да подкрепят текущите настъпателни операции на други сектори на фронта.