Събота, 27 Апр 2024
           
Свят

Медведев начерта новата карта на Европа, руски депутат я скъса

   
Медведев начерта новата карта на Европа, руски депутат я скъса

Дмитрий Медведев, бивш президент на Русия и настоящ заместник-председател на Съвета за сигурност, начерта нова карта на Източна Европа, според която Украйна ще запази „много малка част“ от територията си след войната.

По време на публично обръщение на младежки фестивал в Сочи той говори за невъзможността за възстановяване на СССР. Въпреки това Медведев смята, че „историческите части“ на Русия трябва „да се завърнат у дома“. Планът му обаче срещна критики дори в самата Русия.

Кремъл постоянно изрича исторически неистини за Украйна, с които се опитва да оправдае инвазията си. Ако вярваме на руския наратив, Украйна всъщност не съществува, а Русия има право да убива уж „братския“ си народ, за да се защити от несъществуваща заплаха от НАТО.

Бившият президент представи нова карта на Източна Европа, която изобразява части от Украйна като територия на други държави, предаде Tagesspiegel, цитиран от Факти.бг. Според налудничавия план на Медведев Винишка област ще принадлежи на Румъния, Ужгород - ще принадлежи на Унгария, а градове като Лвов, Ивано-Франковск и Житомир ще бъдат присъединени към територията на Полша.

Критиките към предложението на Медведев не закъсняха. Виктор Соболев, депутат от Думата и виден критик на плана, изрази недоволство от идеята части от Украйна да бъдат оставени на други страни, според прокремълския онлайн вестник Gazeta.ru. Руският генерал заявява, че украинците са „наши хора“ и че обединението ще бъде само въпрос на време. Соболев обвини Медведев в „укрепване на неприятелски държави“ чрез териториални отстъпки.

Медведев защити предложението си и повтори оправданието на Путин за атаката срещу Украйна. Той твърди, че Русия е била тласкана да направи това „от необходимост“, а не от желание. Русия започна непредизвикана пълномащабна война срещу Украйна на 24 февруари 2022 година, която продължава вече трета година.