Събота, 27 Апр 2024
           
Новини

Столтенберг: На украинците им свършва не куражът, а боеприпасите

   
Столтенберг: На украинците им свършва не куражът, а боеприпасите

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви днес, че съюзниците от НАТО трябва спешно да увеличат доставките на боеприпаси и оръжия за Украйна, цитира думите му Би Би Си.

"На украинците им свършва не куражът, а боеприпасите. Заедно сме в състояние да осигурим на Украйна всичко необходимо. Сега трябва да покажем политическа воля за това", каза генералният секретар на НАТО.

Според него всички съюзници в Алианса трябва да "копаят дълбоко" и бързо да окажат помощ на Украйна.

"Всеки ден отлагане е изпълнен с реални последствия на бойното поле в Украйна. Така че сега е критичен момент и би било голяма историческа грешка да позволим на Путин да спечели", добави Столтенберг.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг коментира и предстоящите президентски избори в Русия, които ще бъдат организирани, включително и в окупираните територии на Украйна.

"Свободните и честни избори са основата на всяка демокрация и изборите в Русия няма да бъдат свободни и честни, защото вече знаем, че опозиционните политици са в затвора, някои са убити и много са в изгнание", каза Столтенберг.

Според него президентът Путин е на власт в Русия от няколко десетилетия и "никой не очаква, че изборите тази седмица ще доведат до промени в Кремъл".

"Разбира се, опитите на Русия да организира каквато и да е част от изборите в окупираните региони на Украйна са напълно незаконни и нарушават международното право", каза Столтенберг.