Събота, 04 Май 2024
           
Коментари

Христо Казанджиев: Страхът от либерализацията не е заради цената на тока, а от ниските доходи

   
Христо Казанджиев: Страхът от либерализацията не е заради цената на тока, а от ниските доходи

Държавата прави предложения, които са неприемливи, най-вече за работещите в "Мини Марица - изток". Тези предложения не са градивни на този етап в развитие на енергетиката в България. 

Това заяви в интервю пред БНР Христо Казанджиев, експерт в енергетиката.

"Протестите са организирани в момента, в който се стремим да отложим за неопределено време либерализацията на енергийния пазар в България. Първо, беше за година, сега се говори за 3 години. А това е важно за ПВУ, за създаване на необходимата конкурентна среда. И е против работещите в енергетиката и лишава енергетиката да мине в условия на пазарни принципи", коментира Казанджиев.

Според него исканията на синдикатите са с "много силна политическа украса". Той обясни, че при либерализация на цените очакванията са увеличението на цената да не е голямо.

"Онова, което се нагнетява в обществото като страх към либерализацията, не са цените, а ниските доходи. Важното е да има политики, които ще повишават доходите на населението", допълни енергийният експерт.

Казанджиев предупреди, че смяната на кадри в рамките на 2 месеца на едно служебно правителство е твърде рисковано.

"В момента политиците не са откровени и честни и не казват каква е обективната реалност. Обещаха обезщетения в случаите на освободени работници, при съкращения, а не по принцип - едни пари. Обещаните 200 млн. лв. на година за рекултивация са сериозна сума. Но да не се забравя, че има специален фонд за натрупване на такива средства и там да се направи ревизия. Има много въпроси, неуточнени от синдикати и държава. Крайно време е от "Марица - изток" и държавата да се съберат и да има дългосрочна програма за преход", коментира Казанджиев.

Причината за сегашната ситуация е, че"България се намира в безвремие, политическата криза и всички политически сили, без изключение, се стремят да привлекат гласоподавателите с популистки лозунги".

Относно исканията за ВЕИ-тата енергийният експерт коментира: "Държавата създаде необходимите предпоставки за развитие на ВЕИ сектора, които доведоха до смущения в балансиране на системата. Държавата да промени политика за възобновяемите източници, привеждайки сектора в пазарни условия, а не със стимулиращи механизми. Необходим е регламент за ВЕИ проекти на пазарен принцип".

Проблем е несигурността в България, а тя идва от липсата на дългосрочни политики, категоричен е Казанджиев.